Stappenplan bouwen Mol
Een eigen huis bouwen, hoe begin je eraan? Hoe lang gaat het duren en waar moet ik op letten?
Een goede voorbereiding is de beste garantie om levenslang van alle comfort in je woning te kunnen genieten. Het stappenplan geeft een overzicht van het traject.
Stap 1: voorbereidingsfase
Open of halfopen bebouwing? Een klassiek of een modern huis? Tracht een zo duidelijk mogelijke voorstelling van je droomhuis te schetsen en stel een wensenlijst op zoals grootte van het kavel, aantal slaapkamers, garage of carport, enz. Hou hierbij rekening met jouw budget. Voor een eerste raming van de bouwkosten kan het financieel plan of de SBO Calculator een goed hulpmiddel zijn.
Bespreek verder je wensen met jouw architect en neem vervolgens contact op met je bank om de financieringsmogelijkheden te bespreken.
Stap 2: aankoop bouwgrond
Bij de aankoop van de bouwgrond hou je rekening met welke bouwvoorschriften van toepassing zijn, aanwezige nutsvoorzieningen, bodemattest, etc.
Stap 3: ontwerpfase
Vanaf de ontwerpfase van je woning houd je best rekening met de opgelegde niveaus van isolatie, energieprestatie en ventilatie om het toekomstig energieverbruik van je woning te beperken. De energieprestatieregelgeving (EPB) wil namelijk energiezuinige, comfortabele gebouwen realiseren in Vlaanderen.
Samen met je architect kan je verder je wensen en mogelijkheden afstemmen en wordt het definitieve ontwerp uitgewerkt. In de ontwerpfase heb je reeds een duidelijk beeld van alle kosten.
Stap 4: stedenbouwkundige vergunning
Voor de bouw van een nieuw huis heb je steeds een stedenbouwkundige vergunning nodig. Jouw architect bereidt de aanvraag van deze bouwvergunning voor. Meer info over termijnen en procedure voor stedenbouwkundige vergunning vind je op de website van de Vlaamse overheid.
Stap 5: bouwfase
Als de bouwaanvraag is goedgekeurd en het aanbestedingsdossier (plan, lastenboek en meetstaat) is opgesteld, kan de aanbesteding beginnen. In overleg met jouw architect ga je dan op zoek naar een aannemer. Vraag voldoende offertes aan, het loont de moeite!
Heb je een aannemer gekozen dan stelt de architect een contract op met de aannemer. De bouwwerken kunnen nu starten … van het begin tot het einde coördineert en controleert de architect de bouwwerken.
Stap 6: oplevering
Wanneer de aannemer klaar is met zijn werk, controleer je samen met de architect of de werken correct werden uitgevoerd. Gemaakte afspraken over mogelijke verbeteringen worden vervolgens neergeschreven en ondertekend door de aannemer, de architect en door jou. Dit is de voorlopige oplevering.
De definitieve oplevering vindt ongeveer 12 maanden later plaats. Hierbij keuren jij en de architect de bouwwerken van de aannemer definitief goed. De zichtbare gebreken dienen hier nog door de aannemer hersteld te worden. Nadien kan je enkel nog de onzichtbare gebreken verhalen op de aannemer of de architect.